Varusteet
Luistimet
Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat kunnolliset luistimet. Suosittelemme lämpimästi taitoluistimia, jotka on ostettu taitoluistinliikkeestä. Osassa liikkeistä myydään käytettyjä luistimia, jotka ovat hyvä valinta varsinkin aloittelijalle.
Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista varsinkin harrastuksen edetessä. Taitoluistimen terä on keinumainen, siinä on keskellä ura ja edessä piikit.
Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa (kuva 1). Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat "lintassa" kuten kuvassa (2). Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä (3) jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin.
Luistimen sitominen:
Aloita luistinten sitominen aina löysäämällä luistinten nauhat alas asti. Näin jalka pääsee asettumaan luistimeen kunnolla.
Varpaille voi jättää hieman liikkumatilaa, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta luistin sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki.
Nilkan kohdalle, ennen alimmaista hakasta kannattaa tehdä solmu, ettei nyöritys pääse löystymään luistellessa.
Varsi nyöritetään alaosasta tiukalle ja ylhäältä sen verran löysälle, että etusormi mahtuu läpän ja jalan väliin.
Nauhat sidotaan rusetille. Liian pitkät nauhat lyhennetään sopivan mittaisiksi. Älä koskaan kieritä ylimääräistä nauhaa nilkan ympärille!
Luistinten hoito:
Varusteiden oikeanlainen hoitaminen on hyvä opetella jo lapsena.
Muista
Käyttää teräsuojia aina kuljettaessa jään ulkopuolella.
Kuivaa luistimet aina pyyhkeellä tunnin jälkeen.
Älä jätä kovia teräsuojia teriin säilytyksen ajaksi.
Terien kunnosta täytyy huolehtia säännöllisellä teroituksella

Vaatetus ja muut varusteet
Luistimien sisällä olevan sukan tulee olla sopivan kokoinen, ei liian paksu. Varmista, ettei sukka jää ”myttyyn” luistimen sisällä.
Vaatetuksen on hyvä olla lämmin, joustava ja kosteutta hylkivä, mutta ei liian paksu. Takkina esimerkiksi fleecetakki on hyvä vaihtoehto ja housuiksi sopivat lämpimät trikoot. Trikoiden alle voi tarvittaessa pukea sukkahousut tai lämpökerraston. Housun lahkeet eivät saa olla liian leveät tai pitkät, koska silloin lahje voi takertua terään kiinni.
Luistelupukua saa halutessaan käyttää. Luistelupuvun alle puetaan lämpimät harjoitussukkahousut. Jäähalleissa on viileää, joten sormikkaat ovat välttämättömät. Nenäliinan voi tarvittaessa sujauttaa taskuun.
Pitkät hiukset pitäisi sitoa harjoituksissa aina kiinni, etteivät hiukset ole häiritsevästi silmillä liikkuessa vauhdikkaasti. Lämmittävää fleecepantaa voi käyttää, jos korvat palelevat. Kypärän käyttö ei ole pakollista, mutta voi olla tarpeen etenkin pienillä lapsilla ja aloittelijoilla. Kypärää käyttäessä on hyvä huomioida, että kypärä on sopivan kokoinen ja se istuu hyvin. Kevyempää suojapantaa voi myös harkita suojaamaan päätä mahdollisilta iskuilta.
Oheisharjoituksiin kannattaa laittaa sisäliikuntavaatteet, joissa on helppo liikkua. Oheisia voidaan pitää myös ulkona, jolloin tulisi olla tarpeeksi lämmintä vaatetusta päällä. Takki, pipo, sormikkaat ja säärystimet pitävät lihakset lämpiminä kylminä päivinä. Keventää voi sitten tarvittaessa sitä mukaa, kun tulee lämmin. Oheisissa voidaan tarvita myös hyppynarua ja vesipullo on hyvä myös ottaa mukaan.